1ος Διαγωνισμός Αρχαιογλωσσίας και Αρχαιογνωσίας για τους μαθητές της Β΄ Τάξης των ΓΕ.Λ. της ΔΙΔΕ Πιερίας

Το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων, η ΔΙΔΕ Πιερίας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πιερίας και το 2ο ΓΕ.Λ. Κατερίνης προκηρύσσουν τον 1ο Διαγωνισμό Αρχαιογλωσσίας και Αρχαιογνωσίας για τους μαθητές της Β΄ τάξης ΓΕΛ της ΔΔΕ Πιερίας

ΣΚΟΠΟΙ

Σκοποί του διαγωνισμού είναι:

 • Η προώθηση της αρχαιογλωσσίας και αρχαιογνωσίας των μαθητών και η ενίσχυση του ενδιαφέροντός τους για τις κλασικές σπουδές.
 • Η εκ μέρους των μαθητών κατανόηση της ιστορικότητας της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας.
 • Η εξάσκηση και η διεύρυνση των δυνατοτήτων των μαθητών στη γλώσσα που αποτελεί τον φορέα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού.
 • Η ανάδειξη της διαχρονικότητας του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού και η προβολή του ως επίκαιρης πρότασης με πανανθρώπινη εμβέλεια.
 • Η προβολή των ανθρωπιστικών σπουδών σε μια εποχή που υποβαθμίζονται ως ανακόλουθες σε σχέση με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ

Ο διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές της Β? Λυκείου των Γενικών Λυκείων της ΔΙΔΕ Πιερίας.

ΥΛΗ-ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Ο εφετινός διαγωνισμός θα επικεντρωθεί στην εικόνα του μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου Β΄ σε ρητορικά κείμενα  του 4ου αιώνα π.Χ. μέχρι τη μάχη στη Χαιρώνεια. Από τη μια μεριά οι πολιτικοί-συμβουλευτικοί λόγοι του Ισοκράτη  Πανηγυρικός και Φίλιππος είναι αφιερωμένοι στο ιδανικό της πανελλήνιας ιδέας, την οποία ενσαρκώνουν στον πρώτο λόγο η Αθήνα και στον δεύτερο ο Φίλιππος, ενώ από την άλλη ο Δημοσθένης, του οποίου το πολιτικό ιδεώδες ενσαρκώνεται από την παραδοσιακή ηγεμονική θέση της Αθήνας στην Ελλάδα, με μια σειρά συμβουλευτικών λόγων, (?λυνθιακός Α΄, Β΄ Γ΄, Κατά Φιλίππου Α΄, Β, Γ,΄Δ΄, Περί τ?ς ε?ρήνης και Περί τ?ν ?ν Χερρονήσ?) στρατεύεται εναντίον του Φιλίππου και της Μακεδονίας.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει δύο (2) αποσπάσματα στο πρωτότυπο κείμενο, ένα από τα προαναφερόμενα κείμενα του Δημοσθένη και ένα από τα προαναφερόμενα κείμενα του Ισοκράτη. Από τους μαθητές θα ζητηθεί:

 1. να μεταφράσουν ένα μικρό απόσπασμα από κάθε κείμενο (2 αποσπάσματα Χ 10=20 μόρια).
 2. να απαντήσουν σε δυο ερωτήσεις ερμηνευτικές (π.χ. ένταξη των αποσπασμάτων στο κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό πλαίσιο της εποχής τους, ανάδειξη ιδεών και αξιών σε σχέση με τη σύγχρονη πραγματικότητα κ.α. 2Χ10=20 μόρια)
 3. να απαντήσουν σε δύο ερωτήσεις ετυμολογικές /λεξιλογικές (2Χ5=10 μόρια)
 4. να απαντήσουν σε δύο ασκήσεις γραμματικής (2Χ10=20 μόρια)
 5. να απαντήσουν σε δύο ασκήσεις συντακτικού (2Χ10=20 μόρια)
 6. να αποδώσουν στα αρχαία ελληνικά ένα σύντομο νεοελληνικό διάλογο, ο οποίος θα δίνεται με μορφή απλού κωμικογραφήματος, ενώ οι λέξεις θα δίνονται στα αρχαία ελληνικά στην αρχική τους μορφή και θα ζητείται να τεθούν στα «συννεφάκια». (10 μόρια).

Τις επόμενες μέρες θα αποσταλούν στα σχολεία παραδειγματικά θέματα για την καλύτερη προετοιμασία των μαθητών.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Βασική καινοτομία του διαγωνισμού είναι ο ομαδικός του χαρακτήρας. Ομάδες 3-4 μαθητών/-τριών θα διαγωνιστούν γραπτώς σε κοινά θέματα που θα επιμεληθεί η Επιστημονική Επιτροπή. Στον διαγωνισμό θα μπορούν να πάρουν μέρος μία ή και δύο  ομάδες από κάθε Λύκειο.

Η χρονική διάρκεια του διαγωνισμού είναι τρεις διδακτικές ώρες.

Η αξιολόγηση των γραπτών θα γίνει από τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την Τετάρτη  26 Απριλίου στο 2ο  ΓΕΛ Κατερίνης.

Ώρα προσέλευσης μαθητών και συνοδών-εκπαιδευτικών: 10:00

ΒΡΑΒΕΙΑ- ΕΠΑΙΝΟΙ

Η νικήτρια ομάδα θα βραβευθεί σε ειδική εκδήλωση.   Σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που θα συμμετάσχουν θα απονεμηθούν έπαινοι.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Την Επιστημονική Επιτροπή του διαγωνισμού, η οποία είναι υπεύθυνη για την επιλογή των θεμάτων και για την αξιολόγηση των γραπτών αποτελούν: ο Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων κ. Αλέξανδρος Νικολαΐδης και οι Φιλόλογοι κ. Στεργιανή Καραγκιόζη, κ. Μαρία Μαμούρη, κ. Μαρία Σαπουντζή και κ. Ευστάθιος Φανιάδης.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Την Οργανωτική Επιτροπή του διαγωνισμού, η οποία είναι υπεύθυνη για την άρτια οργάνωση του διαγωνισμού και την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων αποτελούν: ο Διευθυντής της ΔΙΔΕ Πιερίας κ. Ιωάννης Καζταρίδης, ο Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων κ. Αλέξανδρος Νικολαΐδης, η Διευθύντρια του 2ου ΓΕΛ Κατερίνης κ. Δημητρούλα Αναγνώστη, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πιερίας κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος και οι Φιλόλογοι κ. Μαρία Μαμούρη, κ. Σεβαστή Παντελιάδου και κ. Ευστάθιος Φανιάδης.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Υπεύθυνος για τις δηλώσεις συμμετοχής των σχολείων είναι ο Υποδιευθυντής του 2ου  ΓΕΛ Κατερίνης κ. Ευστάθιος Φανιάδης.

Τα σχολεία που επιθυμούν να λάβουν μέρος, είτε με μία είτε με δύο ομάδες, πρέπει να αποστείλουν συμπληρωμένη την επισυναπτόμενη δήλωση συμμετοχής μέχρι  και την Παρασκευή 7 Απριλίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: mail@2lykkater.pie.sch.gr

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για τυχόν ερωτήσεις οι συνάδελφοι μπορούν να απευθύνονται τηλεφωνικά στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής: 2351045141, 6979218110